Food & Drinks

Dit betekent die witte schuimlaag op jouw kopje thee

witte-schuimlaag-thee
Foto: Freepik

Als je een lekkere cappuccino maakt wil je graag een goede schuimlaag. Maar soms krijg je ook zo’n rare schuimlaag op je kopje thee en dat ziet er niet echt lekker uit. Niet dat het iets doet aan de smaak, maar het hoort toch niet echt zo. Waarom komt zo’n laag erop, moet je je kopje thee weggooien en vooral: hoe voorkom je dit?

Waarom komt er een schuimlaag op je thee?

De witte schuimlaag komt vooral voor bij thee uit een automaat. Dus op je werk of als je in een hotel verblijft en je drankjes uit een automaat komen bij het ontbijt. Maar soms ook als je het water uit de waterkoker giet. Meestal komt het door het kalk wat in het water zit. In sommige delen van Nederland zit namelijk heel veel kalk in het water en daardoor ontstaat er witte schuim op de thee.

Het kan ook dat je waterkoker al een tijdje niet is ontkalkt, want om de zoveel tijd moet je dit toch echt even doen om kalkvorming te voorkomen of te verwijderen. Ook in sommige theesoorten zitten eiwitten, aminozuren en vetzuren en ook zuurstof kan een witte schuim reactie geven. Wat je zeker moet doen om het te voorkomen is even wachten tot je het gekookte water uit de waterkoker in je kopje gooit. Als je de waterkoker te vroeg uitzet en meteen het water opgiet kan er ook schuim ontstaan.

citroen-tegen-schuim-in-thee

Is het slecht voor je en hoe voorkom je het?

Witte schuimlaag op je thee is niet gevaarlijk. De reactie van je theezakje met heet water is de oorzaak en er verandert verder niets aan de smaak of geur. Het ziet er alleen minder lekker uit. Dus laat de waterkoker een paar tellen staan na het koken voor je het water opgiet. De temperatuur voor de beste thee is namelijk zo’n 80C. Als je veel kalk in je water hebt kun je speciale filters gebruiken. En als je van citroen houdt: een paar druppels citroensap haalt die witte schuimlaag meteen weg.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!