Beauty

Dit betekenen die kleine witte vlekjes op je nagels nou echt

witte-vlekjes-nagels-leukonychia
Betekenis van die witte vlekjes op nagels (Foto: Freepik)

Het liefst willen we als vrouw natuurlijk shinen met onze mooie nageltjes. We gaan regelmatig naar de nagelsalon voor kunstnagels of doen er een mooi lakje overheen. Toch krijgen we soms met verschillende ongemakken te maken. Iedereen heeft bijvoorbeeld wel eens witte vlekjes op het roze gedeelte van de nagels gekocht. Ze doen geen pijn, maar toch ben je benieuwd hoe je er nou aan komt. Womanly zocht uit wat het precies is en hoe het ontstaat. 

Oorzaken witte vlekjes op je nagels

Sommige dingen kan je natuurlijk goed verdoezelen met een mooie nagellak of leuke gellak sticker. Een vervelende kalknagel is daar eentje van. Toch is het soms beter om ze te voorkomen in plaats van het te verstoppen. Heb je je weleens afgevraagd waarom je van die witte vlekjes op je nagels hebt? Wij ook! De medische term voor deze plekjes is: leukonychia. Misschien heb je weleens gehoord dat ze tevoorschijn komen omdat je een calciumtekort hebt. Dit schijnt dikke vette onzin te zijn en dus helemaal niet te kloppen.

Meestal verschijnen ze op je nagel al je deze per ongeluk hebt gestoten in de groeifase. Onhandige Harry’s zijn dus vaak aan de beurt. Gelukkig groeien de plekjes er gewoon weer uit. Toch kan het ook een andere oorzaak hebben. De witte vlekjes kunnen volgens Jan Magazine bijvoorbeeld ontstaan na een infectie en bij sommige huidziekten. Hierbij kan je denken aan psoriasis, nagelschimmel en chronische eczeem. In sommige gevallen kunnen ze ook ontstaan na allergie voor een bepaalde stof zoals nagellak of remover.

witte-vlekjes-nagels

Voorkomen van Leukonychia

Wist je dat het maar liefst 8 maanden duurt voordat er een nieuwe nagel is gevormd? Als je dus halverwege een wit plekje op je nagels ziet, is het in de voorgaande vier maanden gebeurd. Helaas zit er niets anders op dan de vlekjes te laten uitgroeien. Dat kan weleens tot 6 weken duren.

Probeer wel om extra voorzichtig te zijn met je nagels. Bijten erop is een grote ‘no go’. Is het helemaal uitgegroeid? Dan is nagelriemolie een goede aankoop. Dit hydrateert en versterkt je nagels (net als trouwens een basecoat). Ook bepaalde voedingsmiddelen helpen voor haar-en nagel versteviging. Denk bijvoorbeeld aan proteïnerijk voedsel zoals vis, bonen, noten en zaden.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!