Life & Health

Woedend door eetgeluiden: zo ga je het beste om met misofonie

woedend-eetgeluiden-misofonie
Afbeelding: Unsplash

Voor sommige mensen is het een bekende situatie: hoor je iemand naast je iets te harde eetgeluiden maken, dan voel je opeens een intense woede en irritatie in je opkomen. Zelfs je geliefde met wie je pas getrouwd bent kun je op zo’n moment wel vermoorden. Als je dit herkent, ben je niet de enige: dit fenomeen staat bekend als misofonie, een aandoening waarbij bepaalde geluiden extreme negatieve emoties kunnen veroorzaken. 

Waarom kunnen eetgeluiden woede opwekken?

Misofonie is niet zomaar ‘aanstellerij’. Het is een bestaande neurologische aandoening waarbij specifieke geluiden, zoals eetgeluiden, extreme emotionele reacties veroorzaken. Uit onderzoek blijkt dat misofonie verband houdt met de manier waarop onze hersenen bepaalde geluiden filteren. Bij mensen met misofonie lijken de hersenen een overreactie te vertonen op bepaalde geluiden, waardoor er negatieve emoties zoals woede, irritatie en walging ontstaan.

Ook psychologische en emotionele factoren kunnen een rol spelen bij het ontstaan van woede bij eetgeluiden. Voor sommige mensen kunnen deze geluiden herinneringen oproepen aan negatieve ervaringen uit het verleden of ze het gevoel geven dat ze de controle verliezen. Het kan ook te maken hebben met persoonlijkheidskenmerken, zoals perfectionisme of een overgevoeligheid voor bepaalde prikkels.

misofonie-eetgeluiden

Woede bij eetgeluiden beheersen

Die withete woede die je voelt bij het horen van het gesmak van een ander is voor niemand leuk. Ook voor je partner of vriendin kan het een stuk minder leuk zijn om bijvoorbeeld met je uit eten te gaan. Probeer daarom te begrijpen dat deze reactie niet de schuld is van de persoon die de geluiden maakt, maar een gevolg is van de manier waarop jouw hersenen deze prikkels verwerken.

Daarnaast is het belangrijk om gezonde manieren te ontwikkelen om met de woede om te gaan. Dit kan variëren van ademhalingsoefeningen en ontspanningstechnieken tot het zoeken van afleiding door middel van een lekker achtergrondmuziekje of het dragen van oordopjes tijdens maaltijden. Helpt dit nog niet genoeg? Ga dan eens langs bij een therapeut, om je te helpen beter met de emoties om te gaan.

eetgeluiden-smakken

Communiceer over misofonie

Als de woede bij eetgeluiden een negatieve invloed heeft op je relaties, is communicatie essentieel. Praat met je omgeving en leg uit wat misofonie inhoudt en hoe het jou beïnvloedt. Maak daarbij ook duidelijk dat dit om een neurologische aandoening gaat, en het dus geen ‘aanstellerij’ is. Door een goed gesprek weet je naaste omgeving dat ze wat meer rekening met je moeten houden tijdens het eten.

Om het eetmoment tussen jou en je vriend of vriendin wat gezelliger te maken, kun je ervoor kiezen om tijdens het eten een tv-programma op te zetten. Hierdoor heb je minder last van de smakgeluiden, en bovendien is het gezellig om tijdens het eten samen ergens naar te kijken. Wij raden het nieuwe seizoen van B&B Vol Liefde van harte aan als kijk-tijdens-het-eten tip.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!