Style

Handig: zo moet je warme wollen trui wassen en drogen

wollen-trui-wassen-drogen
Foto: Freepik

Een wollen trui is een must-have voor de winter. Lekker warm en altijd mooi. Maar als je het even verkeerd wast gaat het helemaal mis. Je trui krimpt, voelt als een plank en je kunt het gelijk weggooien. Je denkt misschien dat het beter is geen wollen trui te kopen omdat het het bij jou nooit goed uit de was komt. Maar met onze uitleg en tips kan er niets meer mis gaan. En kun jij deze winter ook je geld in een echt mooie trui investeren.

Moet de trui altijd met de hand worden gewassen?

Je kunt een wollen trui wel degelijk in de wasmachine wassen. Maar dan wel altijd op het wolwasprogramma en op 30C. En heel belangrijk: de centrifuge stand nooit hoger dan 600 toeren. Gebruik wolwasmiddel en dit kan beter niet te veel zijn. En was wol altijd met wol. Stolp het niet bij je andere kleren. Dan werkt het echt niet goed en komt je trui er alsnog niet zo uit als je zou willen.

Bij handwas doe je snel te veel wasmiddel en dat krijg je er heel lastig weer uitgespoeld. En daarna moet jet het uitwringen omdat het anders niet droogt. Maar dat uitwringen is helemaal niet zo goed voor je mooie wollen trui. Het water moet dus ook echt niet warmer zijn dan 30C en dit is best koud. Als je geen thermometer gebruikt is het water al snel te warm en te warm water doet, ook met een handwas, je trui krimpen.

handwas-wollen-trui

Wolwasprogramma voor je wollen trui en hoe deze te drogen

Er bestaat niet voor niets in alle nieuwe wasmachines een speciaal wolwasprogramma. Deze laat de temperatuursverandering langzaam verlopen en zorgt er voor dat de zeeptoevoer heel geleidelijk gaat. Ook wringt het je wollen trui niet uit maar slaat heel langzaam om. En dan echt op 30C en centrifuge op 600 toeren. Als dit niet automatisch gaat moet je het dus zelf even aanpassen. En nooit maar dan ook nooit in de wasdroger doen. Laat de trui het liefst plat drogen op een handdoek.

wasmachine-wollen-trui

Hoe vaak moet je die wollen trui eigenlijk wassen

Er wordt soms gezegd dat je een wollen trui eigenlijk zelden hoeft te wassen. Het klopt dat wol van nature antibacterieel is en daardoor dus niet snel gaat stinken. Je kunt het dus prima lekker even buiten hangen om weer fris te laten ruiken. Maar regelmatig wassen is toch echt het beste. Natuurlijk als er vlekken op zitten, maar ook om te voorkomen dat er motten in komen. Die komen op vlekken af die jij niet ziet.

motten-wollen-trui

Wat moet je gebruiken om te wassen

Het beste is om een speciaal wolwasmiddel te gebruiken. Een hele goede is die van Joe Merinho, waar we ook de tips vonden. Er moet namelijk geen bleek in zitten. Een “gewoon” wasmiddel is te agressief voor wol. Door de parfum die er in zit kan je trui stug worden.

lOok moet je nooit wasverzachter gebruiken. De chemicaliën en softers die daar in zitten zijn schadelijk voor wolvezels. Dan kun je beter azijn gebruiken. Na het wassen kun je de trui eventueel strijken met stoom. Met soda wassen is alleen goed voor ruwe, onverwerkte wol zoals een schapenvacht.