Living

Groene zeep: dit kun je allemaal doen met dit goedkope wondermiddeltje

wondermiddel-groene-zeep
Foto: Freepik

Wij houden van natuurlijke middeltjes om mee schoon te maken. Onze grootmoeders waren zo gek nog niet. Want waarom zou je een of ander chemisch middel ergens opsmeren of spuiten terwijl er veel betere middelen zijn? Groene zeep is beter voor het milieu en vaak veel goedkoper. We schreven al eerder over het wondermiddel baking soda dat je voor werkelijk alles kunt gebruiken. Maar groene zeep is ook zo’n middel wat heel fijn is.

Wat is groene zeep eigenlijk?

Groene zeep bestaat al meer dan honderd jaar. Eind 1800 werd groene zeep gemaakt in de fabriek van Constant Kortman uit Rotterdam en Alfred Schulte uit Duitsland. Zij maakten dit door salpeterzuur en jodium uit afvalwater te halen van de schepen die chilisalpeter aanvoerden. In de jaren 50 brachten ze de beroemde Driehoek groene zeep op de markt. Die kocht je in een pot met witte rand en dit is sindsdien niet meer veranderd.

Tegenwoordig heb je er allerlei variaties in: De “normale” maar ook sprays en vloeibare versies. Het is vandaag de dag gemaakt van natuurlijke oliën, parfum en glycerine. Dit is wel biologisch afbreekbaar, dus is het een natuurlijk alternatief voor al die chemische middeltjes. En het is werkelijk overal verkrijgbaar, in de supermarkt, bij de drogist en je vindt het zelfs vaak in bouwmarkten.

badkamer-schoon-groene-zeep

Wat kun je met groene zeep schoonmaken

Groene zeep is een hele goede ontvetter en helpt tegen allerlei (vet)vlekken op verschillende oppervlaktes. Vlekken van bijvoorbeeld: zonnebrand, acrylverf en de aangekoekte vetvlekken in je keuken op de afzuigkap, frituurpan en fornuis. Ook voor het schoonmaken van de barbecue werkt het goed. Je kunt er in nood zelfs mee afwassen. Dus ideaal voor op vakantie, dan hoef je maar 1 middel mee te nemen.

Maar ook voor het grotere en grovere werk is het ideaal. Het wassen van je auto bijvoorbeeld gaat goed met groene zeep of het reinigen van de tuintegels en houten (tuin)meubels. Als je het mengt met soda krijg je een goed schuurmiddel waarmee je kalk en vetresten uit je vroegen in de badkamer kunt verwijderen. Een waar wondermiddel dus die goed past bij de baking soda en ossengalzeep, waar. we ook al eerder over schreven.

handen-wassen-grioene-zeep

Let wel op: niet alles kan met groene zeep!

Je denkt nu misschien dat je het dus voor werkelijk alles kunt gebruiken, maar er er zijn een paar dingen waar je op moet letten. Gebruik het bijvoorbeeld niet als handzeep, behalve als je olie of smeer aan je handen hebt. Het ontvet namelijk teveel wat echt niet goed is voor je huid. Ook een pvc vloer kun je beter met een ander middel schoonmaken. Het kan het materiaal waarvan deze vloer is gemaakt aantasten. Maar verder zouden we zeggen: ga er lekker mee aan de gang en misschien vind je zelf nog andere hele handige toepassingen.