Living

Gooi je zakje silicagel niet weg: dit kun je er allemaal mee doen

zakje-silicagel-bewaren
Silicagel zakjes kun je voor meerdere dingen gebruiken (Foto: Pixabay)

Ben jij stiekem shopverslaafd? Dan heb je vast een zeker heel wat van die zakjes silicagel in de prullenbak gegooid. Je vindt de verpakkingen met droogmiddel op de bodem van nieuwe leren handtas, in de schoenendoos of in potjes vitaminepillen. De tekst: ”do not eat, throw away’ zie je er meestal wel op terug. De kleine zakjes met korrels opeten lijkt ons niet zo verstandig, maar weggooien moet je vooral niet doen. De korrels kun je namelijk voor ontzettend veel dingen gebruiken. 

Wat is silicagel?

Het is niet bepaald een makkelijk woord om uit te spreken als we eerlijk mogen zijn. Toch werkt het al een tierlier. Silicagel bestaat uit vocht absorberende kristallen.

De witte zakjes worden dan ook gebruikt om je producten te beschermen tegen vocht in jouw nieuwe product. Heb je weleens zo’n zakje geopend? Zo ja, dan heb je vast wel ontdekt dat ze vol met kleine harde balletjes zitten. In eerste instantie lijken het vloeibare balletjes, maar niets is minder waar.

silicagel-zakje-tips

Is silicagel gevaarlijk?

Zoals eerder gezegd waarschuwen de fabrikanten je met de tekst: ‘do no eat’. Je zou denken dat dit goedje mega giftig is, maar volgens de Quest klopt dat niet. Of althans, meestal zijn de bolletjes niet giftig. Sommige korreltjes hebben namelijk een laagje kobaltchloride, waaraan je ziet of het silica water heeft opgenomen. Roze betekent hierbij dat het vol met water zit en bij een blauwe kleur is het uitgedroogd.

Dit verflaagje is wel giftig, maar pas bij een grote hoeveelheid. Waarom er dan toch wordt gewaarschuwd? Dat heeft te maken met het stikgevaar. Vooral voor kinderen en huisdieren kan het weleens gevaarlijk zijn als ze erin stikken. Dit kan dus zo op het lijstje bij wat je allemaal niet aan je kat moet geven.  Benieuwd wat je er allemaal mee kan doen? Lees dan snel verder.

silicagel-zakje-bewaren-tips

1. Bloemen drogen

Wij zijn groot fan van de zijden bloemen van Flower Artist. Deze zijn eeuwig mooi zonder omkijken. Thuis ga je natuurlijk nooit hetzelfde effect krijgen met gedroogde bloemen, maar ook dit staat prachtig. Ze geven een mooie aanvulling aan je interieur. Je kunt ze heel makkelijk laten drogen met silicagel. Leg de bloemen tussen de korrels in een luchtdicht bakje en binnen een paar dagen heb je een droog effect.

bloemen-drogen-silicagel

2. Natte smartphone redden

Ben je zo’n handige harry die z’n telefoon in het water heeft laten vallen? Oeps! Vaak wordt de tip gegeven dat je hem in een bak met rijst moet leggen, maar een bakje met silicagel korrels kan ook resultaat brengen. Hierdoor kan je de waterschade mee beperken. Als we het toch over je beschadigde telefoon hebben; wist je dat je krassen om je smartphone kan verwijderen met tandpasta? Wat zouden we toch moeten zonder al die handige lifehacks!?

3. Vergeelde foto’s voorkomen

Tegenwoordig heb je super toffe apps die jouw oude foto’s veranderen in levendige herinneringen. Met de Reimagine app, gestuurd door AI kun je in één keer al je oude kiekjes inscannen, bewerken, opslaan en delen. Toch blijven oude foto’s bewaren, en deze plakken in ouderwetse fotoboeken, ook nog altijd leuk. Door zakje silicagel tussen je foto’s te stoppen voorkom je dat ze beschadigen en verkleuren.

oude-foto's-silicagel

4. Stinkende sporttas voorkomen

Kleding die na het sporten in een tas wordt gegooid kan flink gaan stinken. Vooral als je, je goed hebt uitgesloofd met heel wat push-ups. Ben je trouwens benieuwd hoeveel push-up je stiekem per leeftijd moet kunnen? Bekijk dan de fittest om daar achter te komen. Afijn, even terug naar die stinkende sporttas: dat wil je natuurlijk niet! Stop voortaan wat van die silicagel zakjes in je tas. De bacteriën krijgen zo geen kans om te groeien.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!