5 heerlijkste baksels om van te smullen tijdens het Paasontbijt
-
Kim Appelboom
- •
- Food & Drinks
- •
- •

Onze redactrice Aline is gezegend met een mooie job: ze schrijft niet alleen voor Womanly over eten, maar maakt ook de lekkerste baksels. Daarna is het natuurlijk de tijd om er heerlijk van te smullen. Stiekem worden wij dan weer heel blij als we wat van het eindresultaat mogen proeven. Deze keer zetten we 5 van haar toppers op een rijtje voor jou. Allemaal zijn ze zeer geschikt voor bij het Paasontbijt. Welke is jouw favoriet?
Uitpakken met zelfgemaakte lekkernijen tijdens het Paasontbijt
Ga jij voor een Paasontbijt of een Paasbrunch? Dat ligt er natuurlijk ook een beetje aan of je kleine kids hebt rondlopen. Grote kans dat er dan al om half 7 een aantal keren aan je pyjama is getrokken en ze van opwinding staan te springen. Voordeel daarvan is wel dat ze jou kunnen helpen met de voorbereiding van al dat lekkers op tafel.
Onmisbaar op de Paastafel is natuurlijk een vers geperste jus d’orange, Paastulband, chocolade eitjes en afgebakken croissantjes. Toch is het ook weleens leuk iets anders neer te zetten. Wat dacht je bijvoorbeeld van panterbrood of bokkenpootjestaart?
Dit bericht op Instagram bekijken
1. TikTok trend: Mini croissant cereals
Zoals eerder gezegd: croissantjes horen bij een Paasontbijt. Met dit recept geef je er net even een andere twist aan. Je haalt ongeveer 30 croissantjes uit één rol, maar je kunt ze ook nog kleiner maken. Verder heb je een bakplaat nodig die je met bakpapier bekleed en een kwastje om de boter erover te strijken. Het duurt 15 minuten om voor te bereiden en 12-15 minuten baktijd.
Om ze te maken heb je het volgende nodig: 1 blikje croissantdeeg, 2 eetlepels kristalsuiker, 1 theelepel kaneel, 1 eetlepels boter, 400 milliliter melk, frambozen en blauwe bessen en ahornsiroop.
Allereerst verwarm je de oven voor op 180C (elektrisch) of 155C (hete lucht). Daarna rol je het deeg uit het blikje croissantdeeg uit en verdeel in 3-en. Vervolgens druk je de snijranden met je vingers dicht en snijd je over de breedte driehoeken. Nu rol je de driehoeken op van de breedste kant naar de punt net als een croissant en maak je er een mini croissantje van. Bak ze in 12-15 minuten af.
De tijd is nu aangebroken om de suiker te mixen met het kaneel en de boter te smelten. Strijk de boter gelijk over de croissantjes als ze uit de oven komen en strooi er de kaneel-suiker over en laat afkoelen. Schenk melk in een kom, verdeel de croissantjes erover. Doe er wat frambozen en blauwe bessen bij en giet er wat ahornsiroop over. Geniet van deze lekkernij bij het Paasontbijt! Benieuwd naar wat oppimp tips en meer uitleg? Lees dan het uitgebreide artikel van deze heerlijke mini croissant cereals.
2. Nostalgische bokkenpootjestaart
Om deze heerlijke taart te maken heb je 1 of 2 springvormen nodig van 18 cm, een mixer en bakpapier. Het voorbereiden duurt 10-15 minuten minuten en het bakken 50 minuten. Benieuwd naar de ingrediënten? Hier komt ie: 250 gram biscuitbodem mix, 4 eieren, 50 milliliter halfvolle melk (of havermelk), 10 gram boter, 350 gram hazelnootpaste of chocopasta en 200 gram bokkenpootjes. Voor de boter crème haal je het volgende in huis: 100 gram zachte boter, 100 gram poedersuiker, 1 eetlepel melk, halve theelepel vanille extract.
Deze taart is gelukkig niet heel moeilijk om te maken voor bij het Paasontbijt. Eerst klem je het bakpapier op de bodem en smeer je de rand met boter in. Daarna verwarm je de oven voor op 160C (elektrisch) of 140C ( hete lucht). Vervolgens doe je de mix, de eieren en melk in een kom. Mix even op een lage stand door elkaar en mix dan 5 minuten op de hoogste stand tot je een licht romig beslag hebt. De stap erna is het beslag in de vorm scheppen en hem in het midden van de oven 50 minuten bakken tot het gaar is.
Een prikker moet er droog uit komen. Laat de taart daarna 1 uur afkoelen. Tussen het wachten door kan je mooi de boter crème maken. Mix de boter tot het wit wordt. Doe er beetje bij beetje de poedersuiker bij. Voeg tenslotte de melk en vanille toe.
Daarna halveer je de taart als je het in 1 vorm hebt gebakken en besmeer je 1 helft met botercrème. Leg het andere deel erop en bestrijk de taart rondom met de choco/hazelnootpasta. Halveer de taart als je het in 1 vorm hebt gebakken. Besmeer 1 helft met botercrème. Leg het andere deel erop en bestrijk de taart rondom met de choco/hazelnootpasta. Wil je graag meer uitleg over de taart? Aline legt er meer in het artikeltje over de bokkenpootjestaart.
3. Good looking panterbrood
Met dit zoete panterbrood steel jij sowieso de show bij het Paasontbijt. Omdat je 3 verschillende kleuren deeg maakt en die oprolt voor je het bakt, krijg je een prachtig panterpatroon. Je hebt er wel wat tijd voor nodig want het wordt met gist gemaakt. Zoals je begrijpt moet het dan rijzen. Maar dan kun je tussendoor gewoon wat anders doen natuurlijk. In totaal ben je met kneden, rijzen en bakker zeker wel 2.5 uur ermee bezig. Maar dan heb je ook wat!
Vergeet niet dat je bakpapier hiervoor nodig hebt en een cakevorm. Die hoeft niet passend te zijn, als je het maar netjes in de vorm legt bakt het vanzelf tot een brood. En 3 kommen of schalen om de 3 soorten deeg in te laten rijzen. Voor de rest moet je het volgende in huis halen: 375 gram bloem, 75 gram suiker, 1 theelepel droge gist, halve theelepel zout, 250 milliliter lauwwarme (haver)melk, 20 gram boter in klontjes, 2×10 gram cacao, 2-4 eetlepels melk.
Er zitten behoorlijk wat stappen aan het Panterbrood. Toch is het zeker de moeite waard voor je Paasontbijt. Hier snel de uitleg. Meng eerst de bloem, suiker en gist. Wrijf vervolgens met je handen de boter er wat door en voeg het zout toe. Kneed daarna het brood terwijl je er steeds wat melk bijvoegt. Je kneed het 10-15 minuten tot het niet meer plakt aan je handen en het goed soepel is. Dan weeg je 320 gram af en doe je het in een kom. Vervolgens kneed je 10 gram cacao en 1-2 eetlepels melk door de rest van het deeg.
Dan verdeel je het in 2-en en doe je 1 deel ook in een kom. Kneed door de rest nog een keer 10 gram cacao en 1-2 eetlepels melk en leg in de laatste kom. Dek af met plastic folie en laat 1 uur rijzen. Verdeel daarna ieder deel in 7 bolletjes en rol van het lichtbruine deeg rolletjes van 15 cm. Daarna rol je het donkere deeg tot een rechthoek van 15 cm en rol je je dit om het lichtbruine deeg. Vervolgens rol je van het witte deeg rechthoeken en rol je dit weer om de bruine rolletjes.
Nu verdeel je het over de de cakevorm, waar je bakpapier in hebt gedaan en laat nog een keer een half uur rijzen. Dan verwarm je de oven op 200C (elektrisch) of 180C (hetelucht). Bestrijk dan het brood met een beetje melk en bak het gaar in 30 minuten. Et voila, klaar is je prachtig uitziende Panterbrood. Geniet ervan tijdens het Paasontbijt! Het is vooral lekker met een beetje boter. Meer erover lees je in het uitgebreide stuk over over de zelfgemaakte panterbrood.
4. Heerlijke no bake dadeltaart
In dadels zitten belangrijke vitamines en mineralen die het immuunsysteem versterken. Het bevat ook geen cholesterol en ze geven veel energie. Vandaar dat ze veel in gezonde snacks worden gebruikt. Je kunt het in één vorm maken van 18-20 cm, maar foodie Eline maakte het in 2 vormen van 10 cm. Je eet er tenslotte maar kleine puntjes van, want het is best zoet en machtig. Krijg je niet alles op bij het Paasontbijt? De rest kun je invriezen.
Je kunt het ook prima in een rechthoekige schaal of vorm maken. Verder heb je alleen een steelpannetje nodig en een deegroller om de koekjes fijn te rollen. Weeg, hak en kluts alles alvast van tevoren zodat je achter elkaar door kunt werken. Zet het volgende op je boodschappenlijstje: 500 gram ontpitte dadels, in stukjes gesneden, 200 gram roomboter, 1 kopje bruine bastaardsuiker, 1 geklutst ei, 1 pak maria biscuit en kokosrasp. Eventueel kun je nog 1 kopje grof gehakte walnoten toevoegen. (Aline heeft dat niet gedaan).
Allereerst beboter je de vorm(en) en bestrooi je dit met wat kokos op de bodem. Smelt dan de boter in een steelpannetje en voeg de basterdsuiker toe. Laat op laag vuur smelten en karamelliseren, dit duurt wel 5-8 minuten. Haal van het vuur en roer heel snel het ei erdoor. Zet terug op het vuur en voeg de dadels toe en laat zacht worden. Doe de biscuit in een plastic zak en rol/druk het in kleine stukken met een deegroller, het moet niet helemaal fijn worden.
Schep van het vuur af de koekjes door de dadels (knip een punt van de zak af zodat je het makkelijk kunt toevoegen) en schep in de vorm(en). Schep er eventueel de walnoten door. Druk goed aan en strooi er nog wat kokos over. . Dek nu af met plastic folie en laat 2 uur in de koelkast stevig worden voordat je het uit de vorm haalt. Dat wordt smullen tijdens het Paasontbijt.
5. Goddelijke limoncello banabread
Deze bananbread met limconcello is heerlijk zacht en wat vettig. Daar maak je de visite blij mee tijdens het Paasontbijt! Natuurlijk moet je een mixer of keukenmachine hebben en een cakevorm van 24 cm. Daar doe je bakpapier in zodat het niet blijft plakken in je vorm. Aline heeft iets van het deeg in kleine mini cupcake vormpjes gedaan en die werden ook heel lekker. Daarom werd de cake natuurlijk iets minder hoog. Het maken duurt 15 minuten en de oventijd is 50-60 minuten.
Voor deze bananbread met drank heb je het volgende nodig: 125 gram gesmolten boter, 100 gram kristalsuiker, 50 gram lichte bastardsuiker, 1 eetlepel vanillesuiker, snufje zout, 2 eieren, 4 rijpe bananen, rasp en sap van halve citroen, scheutje limoncello, 200 gram bloem, 2 theelepels bakpoeder en halve theelepel baking soda.
Misschien is het niet zo’n goed idee om deze lekkernij op het bord te leggen van je kids op het Paasontbijt, omdat het toch een scheutje alcohol. Dat betekent ook weer dat er meer over is voor de volwassenen. Wil je deze topper maken? Lees dan snel verder. Vergeet allereerst niet om de oven voor te verwarmen op 175C (elektrisch) of 155C (hete lucht). Daarna kop je alle suikers, zout en boter tot een romig mengsel.
Vervolgens klop je de eieren er 1 voor 1 door en prak je de bananen en klop je het citroenrasp-en sap en de limoncello door zodat het een niet te waterig mengsel is. Daarna klop je dit bij het boter mengsel. Nu meng je de bloem, bakpoeder en baking soda door elkaar en schep je het door het bananenmengsel. Vul dan de cakevorm hiermee. Bak in 50 minuten tot een uur gaar. Meer goddelijke banabread met limoncello kun je in een apart artikeltje vinden op Womanly. Geniet deze dagen van het heerlijke Paasontbijt!