5 verrukkelijke zelfgemaakte baksels voor jouw zondag visite
-
Kim
- •
-
Kim
- •
- Food & Drinks
- •
- •

Onze redactrice Aline heeft een super job: ze schrijft niet alleen voor Womanly over Food & drinks, maar maakt ook de lekkerste hapjes en baksels. We zeiden het al eerder in het artikeltje over de 5 heerlijkste baksels om van te smullen tijdens het Paasontbijt, maar blijven het herhalen. Elke keer als Aline iets heeft gemaakt, staan wij erbij te watertanden en willen de recepten direct. Krijg je dit weekend visite over de vloer en heb je nog geen idee wat je moet neerzetten bij de koffie? Wij hebben de beste baksel inspiratie voor jou inclusief recepten en bereiding.
Visite verrassen met zelfgemaakte baksels
Koop jij altijd een pak koekjes of voorverpakte cake als er visite op bezoek komt? Dat kan natuurlijk veel beter. We snappen dat het even een werkje kan zijn om deze baksels in elkaar te flansen, maar dan heb je ook wat.
Ze smaken niet alleen verrukkelijk, maar zien er ook nog eens prachtig uit. Daarmee verras je jouw visite niet alleen mee, maar ook jezelf. En als je wat over hebt, kan je het gewoon weer invriezen voor de volgende keer. Of eet je alles toch stiekem op? Snappen wij ook hoor!
Dit bericht op Instagram bekijken
1. Nostalgische bokkenpootjestaart recept
Om deze heerlijke taart te maken heb je 1 of 2 springvormen nodig van 18 cm, een mixer en bakpapier. Het voorbereiden duurt 10-15 minuten minuten en het bakken 50 minuten. Benieuwd naar de ingrediënten? Hier komt ie: 250 gram biscuitbodem mix, 4 eieren, 50 milliliter halfvolle melk (of havermelk), 10 gram boter, 350 gram hazelnootpaste of chocopasta en 200 gram bokkenpootjes. Voor de boter crème haal je het volgende in huis: 100 gram zachte boter, 100 gram poedersuiker, 1 eetlepel melk, halve theelepel vanille extract.
Eerst klem je het bakpapier op de bodem en smeer je de rand met boter in. Daarna verwarm je de oven voor op 160C (elektrisch) of 140C ( hete lucht). Vervolgens doe je de mix, de eieren en melk in een kom. Mix even op een lage stand door elkaar en mix dan 5 minuten op de hoogste stand tot je een licht romig beslag hebt.
De stap erna is het beslag in de vorm scheppen en hem in het midden van de oven 50 minuten bakken tot het gaar is. Een prikker moet er droog uit komen. Laat de taart daarna 1 uur afkoelen. Tussen het wachten door kan je mooi de boter crème maken. Mix de boter tot het wit wordt. Doe er beetje bij beetje de poedersuiker bij. Voeg tenslotte de melk en vanille toe.
Daarna halveer je de taart als je het in 1 vorm hebt gebakken en besmeer je 1 helft met botercrème. Leg het andere deel erop en bestrijk de taart rondom met de choco/hazelnootpasta. Halveer de taart als je het in 1 vorm hebt gebakken. Besmeer 1 helft met botercrème. Leg het andere deel erop en bestrijk de taart rondom met de choco/hazelnootpasta. Wil je graag meer uitleg over de taart? Aline legt er meer in het artikeltje over de bokkenpootjestaart.
2. Heerlijke tompouce taart recept
Koningsdag hebben we helaas al achter de rug, maar dat betekent natuurlijk niet dat we geen tompouce meer kunnen eten. Sterker nog, we maken er gewoon een hele taart van. Voor deze verrukkelijke tompouce taart heb je een springvorm van 20 cm nodig, bakpapier en een mixer of keukenmachine. Pak er ook een spuitzak bij om de slagroom-mascarpone te spuiten. Voor de rest vul je jouw boodschappenlijstje aan met 150 gram boter, 175 gram suiker, 3 eieren, 40 gram bloem, 10 gram maïzena, 1 tl bakpoeder en een snufje zout.
Voor de vulling gebruik je banketbakkerstroom, 250 ml, 250 ml mascarpone en 5 eetlepels poedersuiker. Voor de topping heb je 50 gram poedersuiker, 2 eetlepels water, wortelsap (of gele en rode kleurstof) en een halve rol bladerdeeg nodig. Allereerst verwarm je de oven op 160C (elektrisch) of 145C (hete lucht). Daarna vet je de springvorm in en leg je het bakpapier op de bodem. Maak alvast banketbakkersroom en zet in de koelkast om op te stijven. Meng daarna de bloem, bakpoeder, maïzena en zout door elkaar.
Vervolgens mix je de boter romig en daarna voeg je de suiker toe en mix je die even mee. Voeg de eieren er 1 voor 1 door samen met een lepel van het bloemmengsel. Voeg dan de rest van het bloemmengsel erdoor. Nu doe je het beslag in de vorm en bak je hem 35 minuten. Laat hem vervolgens afkoelen. Verwarm dan de oven naar 200C (elektrisch) of 180C (hete lucht). Snijd een cirkel van het bladerdeeg dat iets kleiner is dan de vorm en snijd in 8 gelijke punt. Leg er een stuk bakpapier over en leg er iets zwaars op.
Bak 20 minuten in de oven en laat afkoelen. Klop de slagroom niet helemaal stijf samen met 5 eetlepels poedersuiker. Mix dan de mascarpone erdoor tot een romig mengsel. Nu meng je 50 gram poedersuiker met een eetlepel water en de kleurstof/ sinaasappelsiroop tot een oranje galazuur. Smeer dit over de bladerdeeg repen. Leg de cake nu op een bord. Schep de banketbakkersroom erop. Houd wat over voor toefjes bovenop. Leg de bladerdeeg punten erop en spuit er nog wat toefjes op. Een topper uit lijstje met baksels!
3. De snelle versie van Pastel de Nata recept
De echte Pastel de Nata is best een klusje om te maken. In Portugal hebben ze er speciale vormpjes voor. De vulling moet je eigenlijk een nacht in de koelkast laten staan voor je ze verder afbakt en ze moeten heel heet worden gebakken. Maar gelukkig kwam Aline een baksel tegen van Janneke Philippi, die iedere maand heerlijke en makkelijk te maken recepten schrijft voor Delicious. Je hebt er wel een muffinvorm voor nodig en een bakring.
Aline bakte de pastel de Nata in een siliconenvorm, dus hoefde het niet in te vetten. Anders wel even invetten. Het bereiden duurt 15 minuten en het bakken 20-25 minuten. Dit is een van de baksels die het snelst klaar is. Voor zo’n 12 stuks haal je het volgende in huis: 8 plakjes roomboterbladerdeeg, ontdooid of een rol uit de koeling, 200 gram verse roomkaam, 150 gram suiker, 4 eidooiers (de eiwitten kun je invriezen voor een volgende keer), 1 zakje vanillesuiker, 1 theelepel kaneel en poedersuiker.
Eerst verwarm je de oven voor op 200C (elektrisch) of 180C (hetelucht). Stapel de deegplakjes nu op elkaar en rol uit tot een lap. Vervolgens steek je uit het deeg 12 rondjes met een bakring of een glas als je geen bakring hebt. Bekleed dan de holtes van de muffinvorm met deze rondjes. Klop nu met een garde de roomkaas met de suiker los. Klop er daarna de eidooiers, de vanillesuiker en het kaneel door. Schenk dit op de deegbodems. Bak ze in 20-25 minuten bruin en gaar en laat afkoelen. Bestrooi ze voor het opdienen met poedersuiker.
4. Heerlijke baklava cheesecake recept
De Baklava Cheesecake bestaat uit filodeeg, noten en suikersiroop maar is gebakken als een Cheesecake. Daardoor iets minder zoet maar wel goddelijk lekker. Allereerst heb je een vorm van 18-20 cm nodig. Pak ook een steelpan, kom en een mixer of keukenmachine en bakpapier. Het duurt wel even voor deze taart gemaakt is. De voorbereidingstijd van dit baksel is al snel 50 minuten en het bakken 75 minuten. Maar het is wel een baksel dat de moeite waard is. Je hebt er aardig wat ingrediënten voor nodig.
Hier komt de lijst: 10 vellen filodeeg, 150 gram gesmolten boter, 2 tl vanille-extract, geraspte citroenschil van halve citroen, 600 gram roomkaas, 3 eieren en 1 eidooier, 175 gram suiker (voor cakemengsel) en 150 gram suiker (voor de siroop), 180 ml honing, 250 ml water, stukje citroenschil van 2 cm (geschaafd met dunschiller), 100 gram ongezouten pistachenoten en wat extra voor garnering, 75 gram ongezouten amandelen, 1 tl kaneel en eventueel wat rozenblaadjes voor de garnering.
Maak eerst de suikersiroop door 150 gram suiker, 180 ml honing, 250 ml water en het stukje citroenschil in een steelpan aan de kook te brengen. Laat het op een laag vuur 20 minuten pruttelen tot het iets is ingedikt. Hak dan de pistachenootjes en de walnoten fijn. Voeg vervolgens de kaneel toe en meng door elkaar. Giet de helft van de suikersiroop erdoor en meng goed. Klop nu de roomkaas met de rest van de suiker, het vanille-extract en de gerapte citroen los. Roer er dan de de eieren en eidooier door.
Bekleed de bodem van de vorm nu met bakpapier. Besmeer een vel filodeeg met boter en leg in de springvorm. Laat de uiteinden over de rand hangen. Besmeer nu het volgende vel en leg er kruislings op. Herhaal dit tot alle vellen op zijn. Het is niet erg als de vellen iets scheuren. Verwarm dan de oven op 150C (elektrisch) of 135C ( hete lucht) en stort de helft van het nootjesmengsel op de bodem zodat deze bedekt is. Nu doe je de helft van het roomkaasmengsel erop en herhaal je het mengsel nog een keer.
5. Goddelijke limoncello bananabread recept
Deze bananabread met limoncello is heerlijk zacht en wat vettig. Daar maak je de visite blij mee (net zoals de andere baksels) Natuurlijk moet je wel een mixer of keukenmachine hebben en een cakevorm van 24 cm. Daar doe je bakpapier in zodat het niet blijft plakken in je vorm. Aline heeft iets van het deeg in kleine mini cupcake vormpjes gedaan en die werden ook heel lekker. Daarom werd de cake natuurlijk iets minder hoog. Het maken van dit baksel duurt 15 minuten en de oventijd is 50-60 minuten.
Voor deze bananbread met drank heb je het volgende nodig: 125 gram gesmolten boter, 100 gram kristalsuiker, 50 gram lichte basterdsuiker, 1 eetlepel vanillesuiker, snufje zout, 2 eieren, 4 rijpe bananen, rasp en sap van halve citroen, scheutje limoncello, 200 gram bloem, 2 theelepels bakpoeder en halve theelepel baking soda.
Misschien is het niet zo’n goed idee om dit baksel op het bord te leggen van je kids bij de thee, omdat het toch een scheutje alcohol. Dat betekent ook weer dat er meer over is voor de volwassenen. Wil je dit baksel maken? Lees dan snel verder. Vergeet allereerst niet om de oven voor te verwarmen op 175C (elektrisch) of 155C (hete lucht). Daarna kop je alle suikers, zout en boter tot een romig mengsel.
Vervolgens klop je de eieren er 1 voor 1 door en prak je de bananen en klop je het citroenrasp-en sap en de limoncello door zodat het een niet te waterig mengsel is. Daarna klop je dit bij het boter mengsel. Nu meng je de bloem, bakpoeder en baking soda door elkaar en schep je het door het bananenmengsel. Vul dan de cakevorm hiermee. Bak in 50 minuten tot een uur gaar. Meer goddelijke banabread met limoncello kun je in een apart artikeltje vinden op Womanly. Geniet van alle baksels!