Zeg voorgoed vaarwel tegen zilvervisjes met deze handige tips
-
Kim Appelboom
- •
- Living
- •
- •

Sommige ‘bezoekers’ zie je liever komen dan gaan. Zo worden we bijvoorbeeld niet heel blij van die razendsnelle zilvervisjes. Ze zijn slechts 1 centimeter groot en komen met hun platte lijfje en zilveren schubben overal doorheen. Vooral in nieuwbouwwoningen vieren deze insecten graag een feestje. Benieuwd hoe je van ze afkomt? Womanly zocht het voor je uit.
Zilvervisjes houden van warmte en vocht
Kom je die krengen vooral tegen in ruimtes zoals de keuken, badkamer en wc? Dat is geen toeval, want zilvervisjes zijn gek op warme en vochtige ruimtes. Zoals eerder beschreven, voelen ze zich vooral bij nieuwbouwwoningen erg thuis. Dit komt volgens RTL Nieuws doordat deze woningen erg goed geïsoleerd zijn waardoor er minder ventilatie is.
Zilvervisjes zijn daarnaast ook dol op schimmels en voedselresten. Ze eten vooral zetmeel en suikers, maar ook kleine insecten, lijmsoorten en schimmels. Die laatste is natuurlijk ook te vinden in vochtige ruimtes zoals de badkamer.
De gezondheidsgevolgen van zilvervisjes
Gelukkig zijn zilvervisjes over het algemeen niet schadelijk. Toch kunnen ze wel allergische reacties veroorzaken zoals een loopneus of tranende ogen. Daarnaast kunnen ze boeken, muren, behang of kleding aantasten. Het is natuurlijk ook niet fijn om deze beestjes in de voorraadkast aan te treffen.
Het is vooral een teken dat er een te hoge luchtvochtigheid in je ruimte heerst. Plaatst dus alleen een luchtbevochtiger in de ruimte waar dit nodig is- als je deze in huis hebt. En niet op te vochtige plekken. Het is niet perse dat je met een goede hygiëne automatisch die zilvervisjes bestrijdt. Wel kan het natuurlijk helpen om alles flink schoon te maken en te zorgen dat er geen voedselrestjes ronddwarrelen. Maar het probleem heeft vooral te maken een hoge vochtigheidsgraad.
Hoe kan je deze ongedierte tegenhouden?
Allereerst is goed ventileren het belangrijkste om te doen. Met een hygrometer kun je de luchtvochtigheid in de gaten houden. Zorg er dus voor dat deze niet te hoog wordt. Maak je huis goed schoon met bijvoorbeeld een stoomreiniger en laat geen spoor achter van voedsel en kruimeltjes. Boeken, tijdschriften en kwetsbare materialen kun je beter niet in een kartonnen doos opbergen, maar stop je in een afgesloten plastic doos.
Bovendien is het een goed idee om alle naden en kieren van je huis perfect dicht te kitten. Doe dit voordat de strenge winter eraan komt. Zo kunnen de zilvervisjes zich minder makkelijk verspreiden.
Natuurlijke val maken met huismiddeltjes
Via Mileucentraal kwamen we op een hele fijne tip om zelf een val te maken met huismiddeltjes. Doe daarvoor wat tape om een glazen glazen potje en doe er suikerwater in. De diertjes kunnen er dan wel inklimmen, maar niet meer uitkomen.
Heb je alles geprobeerd en wil je toch chemische bestrijding gebruiken? Dan is het belangrijk om alleen toegestane middelen te gebruiken. Deze zijn te herkennen op de verpakking aan een nummer dat begint met ‘NL’, ‘EU’ of eindigt op een ‘N’.