Beauty

Zo lang kun jij eigenlijk jouw geliefde parfumflesje bewaren

zo-lang-parfumflesje-bewaren
Foto: Freepik

We hebben allemaal een favoriet als het gaat om parfum. Veel mensen hebben meerdere flesjes en daardoor laten we sommige luchtjes ergens achterin een kast verstoffen. Zonde! Nu is onze vraag: hoe lang kun je dat parfumflesje nou eigenlijk bewaren? Parfum is vaak best wel prijzig en het zou natuurlijk jammer zijn als je die dure Chanel of Dior in de prullenbak zou moeten gooien. Wij zochten het voor je uit!

Is parfum onbeperkt houdbaar?

Als je de parfum op de juiste manier bewaart is een flesje tussen de 1 en 3 jaar houdbaar, maar dit hangt af van het soort luchtje dat je hebt. Sommige parfums behouden hun geur tot wel 15 jaar. Hoe werkt dat? Het is allereerst belangrijk dat je de parfumflesjes goed bewaart: zet jouw geurtje op een donkere en koele plaats of zet ‘m – zoals echte parfumeurs doen – in de koelkast. Zo blijven de meest fragiele ingrediënten zoals citrusvruchten en bloemen langer goed. De grootste vijanden zijn namelijk licht en warmte.

Wat ook meespeelt is de parfumfamilie: het type geur van de parfum. Geuren met veel kopnoten, zoals frisse parfums met citrusvruchten of verse kruiden zijn gevoeliger voor de tijd dan zwaardere geuren. Onder zwaardere geuren vallen parfums met veel basisnoten, zoals hout- of ambergeuren. Daarnaast is het handig als je ervoor zorgt dat je de dop altijd terugplaatst op het parfumflesje; zo komt het luchtje met zo min mogelijk zuurstof in aanraking. Lees ook even ons artikel over hoe je langer kunt genieten van je luchtje.

zo-lang-pafumflesje-bewaren

Welk parfumflesje is dan het best?

Vaak zijn de ‘copycat’ parfums, oftewel de onbekende en goedkopere parfums, minder lang houdbaar. Zij hoeven zich niet aan alle eisen te houden waar echte parfumeurs wel rekening mee moeten houden. Bij deze parfums vervaagt de geur al snel als je het opdoet. Nu hoeft dit niet te bedenken dat je klappen met geld uit moet geven aan een goed luchtje –  er zijn voldoende goedkope alternatieven voor luxe geurtjes zoals de Thierry Mugler dupe van, geloof het of niet, de Zeeman. Hebben!

Let vooral op de ingrediënten van een parfum. Tegenwoordig zien we steeds meer exclusieve parfums die 100% natuurlijk zijn. Helaas zijn die wel een stukje duurder, maar ze ruiken heerlijk en de geur blijft lang hangen. De luchtjes van AER Scents, bijvoorbeeld. Dit is een parfumhuis gevestigd in Berlijn en zij produceren alles in hun eigen fabriek. Tast er wel even diep voor in de buidel (135 euro voor een parfum, oef!) maar dan heb je een ‘luchtje voor life!’ Kleine tip: nooit deppen, maar laat het luchtje drogen aan de lucht.

-lang-parfumflesje-bewaren