Beauty

Zo vaak moet je jouw haar wassen gebaseerd op je haartype

zo-vaak-haar-wassen-haartype

Het is een vraag die vrouwen vaak aan elkaar stellen: hoe vaak was jij je haar? Het voelt heel schoon om het elke dag te doen, maar stiekem weten we dat dit helemaal niet goed is. Op de simpele vraag: ‘hoe vaak moet ik mijn haar wassen?’ is helaas niet een standaard antwoord. Ieder haartype is namelijk verschillend en heeft weer een andere wasbeurt nodig. Wij hebben ze allemaal voor je op een rijtje gezet. 

Haar wassen voor een gezonde hoofdhuid

Als vrouw luisteren we met alle plezier naar elkaar en volgen we dan ook maar al te graag adviezen van vriendinnen of bijvoorbeeld beauty bloggers op. Toch is dat niet altijd verstandig, want iedereen is gezegend met een ander haartype en dat heeft weer andere verzorging nodig. Voor de ene persoon wordt het ook veel sneller vet dan voor de andere. Voeding, sport en hygiëne kan hierin een rol spelen. Ook vaak aan je haar zitten, brengt het niet ten goede.

Volgens Elle.nl moeten we niet alleen onze haar wassen om die vette lokken wat frisser te maken, maar is het ook belangrijk om zo onze hoofdhuid gezond te houden. Het zorgt er zo voor dat we huidontsteking voorkomen. Je haar kan gaan klitten als je het niet wast, maar ook uitdrogen en zelfs stoppen met groeien omdat je last kunt krijgen van haaruitval. En dat is natuurlijk het laatste wat we willen. Wij hebben voor je op een rijtje gezet hoe vaak je je haar moet wassen per haartype.

haren-wassen-gezonde-hoofdhuid

Droog of beschadigd haar

Als je haar droog en beschadigd is, kun je dit het beste om de drie of vier dagen wassen. Zeker niet te vaak, want dan heb je kans dat het sneller uitdroogt. Belangrijk is om de natuurlijke oliën op je hoofdhuid de tijd te geven om de puntjes te bereiken.

droog-beschadigd-haar-wassen

Dik haar

Ben je gezegend met dik haar? Dan is één keer per week wassen al meer dan genoeg. Dik haar houdt langer vocht vast, waardoor je haar minder snel uitdroogt en er gezond uit blijft zien. Als je te vaak je haar wast, kan dit de vochtbalans verstoren.

dik-haar-wassen

Golven, krullend en kroeshaar

Om de vier tot vijf dagen het haar wassen is perfect voor dit haartype. Word je haar toch heel vettig? Was het dan een dagje eerder en kijk hoe je hoofdhuid daarop reageert. Voor mensen met kroeshaar is een keer per week wassen al meer dan voldoende. Voor dit haartype is het een conditioner net zo belangrijk om je haar mee te verzorgen als een shampoo.

krullend-haar-wassen

Dun en fijn haar

Er wordt aangeraden om je haar wassen zoveel mogelijk uit te stellen, maar je wilt natuurlijk ook niet erbij lopen of je, je haarlokken in de frituurpan hebt gestoken. Als je echt dun en fijn haar hebt, oogt het sneller zwaar en futloos. Was het daarom om de dag. Let er ook op dat je haarproducten voor meer volume gebruikt die geen ingrediënten bevatten die je hoofdhuid kunnen uitdrogen (zoals siliconen of parabenen).

dun-haar-wassen