Life & Health

Zo vaak per week moet je sporten om resultaat te boeken

zo-vaak-sporten-resultaat
Foto: Freepik

Je wilt een strak lichaam, gezond zijn en lekker in je vel zitten, maar wanneer ga je nou eindelijk resultaat zien? We kennen het allemaal. Je staat iedere week te ploegen in de sportschool, maar er gebeurt niets. Het is voor de meeste mensen niet haalbaar om iedere dag naar de sportschool te gaan. En natuurlijk wil je het liefst zo snel mogelijk dat lichaam hebben wat je voor ogen hebt, maar hoe vaak per week moet je dan precies sporten? 

Sport minimaal 3 keer per week voor resultaat

Australische onderzoekers zijn erachter gekomen dat als je 3 keer per week sport je pas resultaat gaat zien. Wanneer je 2 keer in de week sport, verandert de spiermassa niet, bij 3 keer per week wel. Daarnaast zijn 3 korte sportsessies ook gunstiger dan 1 of 2 langere trainingen. Nu is het ook weer niet nodig om 7 dagen per week in de sportschool te staan. Aangezien spierveranderingen plaatsvinden in tijden van rust. Nu we weten dat je 3 keer per week moet sporten, is het ook wel fijn om te weten hoe je dit volhoudt.

Wat is altijd het lastigste als het gaat om sporten? Juist, motivatie. Een slimme manier om je extra te motiveren wanneer je weer in de sportschool staat is om een sportschema te volgen. Het is niet handig om doelloos apparaten uit te testen, dat werkt niet. Daarnaast is het fijn om vaste sportdagen te hebben en weten welke oefeningen je fijn vind, zoals hardlopen. Wanneer je dit niet hebt kun je altijd denken: Ah, ik ga toch morgen. Met vaste sportdagen voorkom je dit en sta je echt 3 keer per weer te ploeteren op die loopband.

zo-vaak-sporten-resultaat

Sporten met weinig tijd

Niemand heeft altijd tijd om te sporten, met die drukke werkschema’s van tegenwoordig. Soms staat werk voorop, je gezin of even niets doen. Maar inmiddels weten we dat kortere sportsessies effectiever zijn dan langere trainingen. Dus er moet altijd wel een plekje te vinden zijn. Zorg er in ieder geval voor dat je altijd full-body trainingen doet wanneer je in de sportschool bent. Mocht het leven toch even te hectisch worden op een dag, dan heb je al wel je hele lichaam getraind die week.

Mocht je niet naar de sportschool kunnen gaan doordat je de kinderen thuis hebt of door wat voor reden dan ook. Geen probleem, dan kun je altijd thuis sporten! Pak een matje en let’s go. Er zijn genoeg fijne en gemakkelijke thuis-workouts online te vinden. Workout video’s van maar 10 minuten, die kan je er altijd wel even tussen proppen. Nooit meer een excuus om sporten over te slaan en eindelijk tijd om je resultaten te behalen.