zoetjes-suiker-koffie-gezonder
Food & Drinks

Zoetjes of suiker in de koffie: wat is gezonder?

De gezondheidstrend van een rauw ei in je koffie zullen niet veel mensen snel proberen, maar een zoetje is daarentegen een veel gebruik ‘gezonder’ alternatief van suiker. Toch blijken zoetjes helemaal niet zo onschuldig als vaak gedacht. Kun je voortaan beter de zoetjes laten staan? Womanly zocht het voor je uit. 

Zijn zoetjes in je koffie gezond?

Veel mensen nemen liever een zoetje in de koffie dan suiker, omdat ze denken dat het zoetje een gezonder alternatief is. Zo willen ze bijvoorbeeld vermijden dat ze van de suiker in de koffie aankomen. Maar dit blijkt niet perse zo te zijn. Volgens voedingscoach Inge van Haselen kan zoetstof namelijk effect hebben op je darmflora. Hierdoor kun je bijvoorbeeld last krijgen van diarree, maar je kunt er uiteindelijk zelfs van aankomen.

Door de  kunstmatige zoetstoffen sacharine, sucralose en aspartaam die vaak in zoetjes zijn verwerkt zouden je stofwisseling vertragen waardoor je uiteindelijk sneller aankomt. Ook raakt je brein minder snel verzadigd van zoetjes dan van suiker: hierdoor eet en drink je uiteindelijk meer. Zoetjes lijken dus minder onschuldig te zijn dan we denken.

koffie-suiker-zoetjes

Alles met mate

Toch lijkt het Voedingscentrum iets minder negatief over de kunstmatige zoetstof te zijn. Zowel suiker als zoetstof in de koffie is niet slecht, zolang dit in normale hoeveelheden wordt ingenomen, zo staat er op de website. Wat die normale hoeveelheden dan precies zijn, is niet duidelijk. Toch staan light producten, net zoals suiker, niet in de gezonde Schijf van Vijf.

Zoetjes kunnen ervoor zorgen dat je méér eet en drinkt dan normaal, zegt diëtiste en diabeteseducator Karen Ruys tegen het AD. Het psychologische effect van producten met zoetstof is dat je denkt dat je er veel van kunt eten of drinken, omdat het een ‘light’ product bevat. Uiteindelijk neem je zo aan het eind van de dag meer calorieën in dan je normaliter zou doen. De gezondste keuze blijft toch om je koffie of thee zonder toevoegingen te drinken.

zoetjes-suiker-gezonder

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!