Life & Health

Pas op met zonnebrand bewaren: zolang kun je het écht gebruiken

zonnebrand-bewaren-houdbaarheid

Inmiddels weten we dat een zonnebrand met een goede sterkte essentieel is om onze huid te beschermen. Na de vorige zomer hebben we meestal nog wel een aantal verdwaalde flessen liggen. En omdat het best een duur spulletje is, gebruiken we deze natuurlijk het liefst als eerst. Maar werkt zonnebrand dan eigenlijk nog wel? En zit er überhaupt een houdbaarheidsdatum aan? Womanly zocht het uit.

Zonnebrand over de datum

Bij niet-eetbare producten zoals lotions en make-up denk je niet zo snel aan de houdbaarheidsdatum. Want zolang het er nog goed uitziet of goed ruikt, moet het wel prima zijn om te gebruiken, toch? In de praktijk blijkt dit toch niet het geval. Sommige make-up producten zoals mascara zou je eigenlijk maar maximaal 3 maanden moeten gebruiken.

Ook zonnebrand bewaren kent een uiterste gebruiksdatum. De reden hiervoor is dat de bescherming tegen uv-straling na verloop van tijd afneemt. Heb je bijvoorbeeld een fles met een sterkte van spf 50 van vorig jaar liggen, dan is de kans groot dat de spf is afgenomen. Dit geldt met name voor flessen die al eens geopend zijn. Reeds geopende flessen kun je tot 12 maanden gebruiken.

zonnebrand-bewaren

Zonnebrand bewaren en smeren

De beschermingsfactor gaat ook naar beneden als je de verpakking op een warme temperatuur of in de zon bewaard. Zorg er dus voor dat je je zonnebrand altijd op een donkere en koele plek neerlegt. Weet je niet meer zeker wanneer je de geopende fles hebt gekocht? Dan is het voor de zekerheid beter om een nieuwe aan te schaffen. Zo weet je zeker dat je optimaal tegen de zon beschermd bent.

Ook de hoeveelheid zonnebrand die je smeert heeft invloed op de beschermingsfactor. Smeer je bijvoorbeeld een crème met spf 50 te dun op, dan beschermt deze minder goed. Het KWF geeft daarom een richtlijn voor 7 theelepels zonnebrandcrème per smeerbeurt:

  • 1 voor gezicht en hals
  • 2 voor armen en schouders
  • 2 voor borst, buik en rug
  • 2 voor benen en voeten

Vergeet ook niet je oren, lippen en de bovenkant van je voeten goed in te smeren. De plekken kunnen lelijk verbranden.zonnebrand-smeren

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!