Health

Opgelet: deze merken zonnebrand komen SPF beloftes niet na

zonnebrand-merken-spf-minder-hoog
Consumenten oordeelt dat enkele zonnebrand merken SPF beloftes niet nakomen

Zonnebrand met een hoge spf factor is ontzettend belangrijk als je deze zomer veilig in de zon wilt zitten. De UVB en UVA straling van de zon zorgt niet alleen voor huidschade en rimpels, maar kan de op de lange termijn zelfs kanker veroorzaken. De Consumentenbond onderzocht diverse merken zonnebrand, en kwam tot de schokkende ontdekking dat sommige merken veel minder beschermen dan aangegeven. 

SPF factor minder hoog dan aangegeven

De SPF (Sun Protection Factor) geeft de mate van bescherming tegen de schadelijke straling van de zon aan. Over het algemeen wordt een SPF factor van 30 aangeraden tijdens het zonnen. Voor het gezicht en de gevoelige huid kun je het beste een factor van 50 aanhouden. De SPF factor is op de verpakking van de zonnebrand te lezen. Heb je de zonnebrand al een tijdje in huis, dan is het goed om te checken of je hem nog kan gebruiken.

Maar dat de SPF factor bij nieuwe zonnebrand niet altijd de juiste bescherming biedt, blijkt nu uit onderzoek van de Consumentenbond. In het onderzoek testte de Consumentenbond diverse merken uit. Wat bleek? Twee merken beschermen zoveel minder dan beloofd, dat de Consumentenbond het afraadt om ze te gebruiken.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Consumentenbond (@consumentenbond)

Gevaarlijke beloften over zonnebrand

De twee merken waar het om gaat, zijn Naïf Mineral Suncream SPF 30 en Vision SPF 30 Clear & Dry Protect Sun Spray. De zonnebrand van Naïf gaf slechts een bescherming van SPF 20, terwijl het 30 belooft. De Vision spray gaf een nog slechter resultaat: deze beschermt slechts met een SPF van 18,7 in plaats van de beloofde 30. Let de volgende keer dat je zonnebrand koopt dus op dat je deze producten niet koopt: ze zijn namelijk (nog) niet uit de handel gehaald.

Deze onjuiste belofte in bescherming kan gevaarlijk zijn, zegt Sandra Molenaar, directeur van de Consumentenbond: ‘Te veel UVB-straling draagt bij aan het risico op huidkanker. Zeker bij zonnebrandmiddelen moeten consumenten ervan uit kunnen gaan dat de beschermingsfactor klopt.’ In totaal waarschuwt de Consumentenbond over 5 zonnebrandcrèmes die minder goed beschermen dan beloofd. Bekijk de 5 afraders die je niet moet kopen.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Consumentenbond (@consumentenbond)

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!