Geld & Carrière

Zoveel geld bespaar je met zonnepanelen in de koude wintermaanden

zonnepanelen-geld-besparen-winter
Foto: Freepik

Zonnepanelen zijn ongekend populair. Niet alleen omdat ze bijdragen aan een beter milieu, maar ook omdat je er flink wat energiekosten mee bespaart. Uiteraard is het aanschaffen van de zonnepanelen zelf wel een investering, maar volgens de aanbieders van de zonnepanelen haal je deze er door de besparingen zo uit. Hoeveel kost het nou eigenlijk om zonnepanelen in huis te nemen? En hoeveel bespaar je bijvoorbeeld tijdens de winter op energiekosten?

Energiekosten besparen met zonnepanelen

De afgelopen jaren zijn de energiekosten flink gestegen. Met name voor gas betaalden we de laatste tijd een stuk meer. Deze stijgende prijzen is voor veel mensen een reden om (deels) over te stappen op zonnepanelen. Ook omdat zonnepanelen een duurzame keuze voor de toekomst zijn, nu we steeds meer afgaan op het gebruik van groene energie. Toch worden zonnepanelen door veel mensen nog gezien als een te grote investering. Maar klopt dit wel?

Hoeveel energiekosten je met zonnepanelen bespaard, is niet eenvoudig te zeggen. De investeringskosten verschillen namelijk per huishouden. Zo maakt het uit hoeveel energie je jaarlijks verbruikt, hoeveel oppervlak je voor zonnepanelen beschikbaar hebt, en of je helemaal of gedeeltelijk op zonne-energie overgaat. Ook verschillen de kosten van zonnepanelen jaarlijks best wat, door bijvoorbeeld stijgende productiekosten. Volgens Milieucentraal bespaar je gemiddeld 1.000 euro per jaar gedurende de levensduur van de zonnepanelen (ongeveer 25 jaar).

zonnepanelen-besparen-kosten

Energie besparen in de winter met zonnepanelen

In de winter zijn onze energiekosten een stuk hoger dan in de zomer. Daarom zou het natuurlijk fijn zijn om de zonnepanelen juist dan aan het werk te zetten. Maar dat is lastiger dan gedacht: in Nederland kennen we in de winter immers niet heel veel zonne-uren. In de periode van april tot en met september wordt namelijk 70% van de stroom opgewekt, terwijl de overige 30% wordt gegenereerd van oktober tot en met maart, zo blijkt uit onderzoek van Zonnepanelen.net.

De wintermaanden, januari en februari, dragen eigenlijk nauwelijks bij aan de opbrengst van zonnepanelen, met maar 3% van de totale jaarlijkse opbrengst. Daarentegen kan een maand als juni meestal zorgen voor wel 12% van de jaarlijkse opbrengst. Met een zogenaamde thuisbatterij is het mogelijk om een deel van de stroom op te slaan en te bewaren voor gebruik in de winter.

zonnepanelen-energiekosten

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig?

Volgens Milieucentraal wek je met 10 zonnepanelen gemiddeld zo’n 3500 kWh aan stroom op. De investering voor 10 zonnepanelen ligt rond de €7500. Ter vergelijking: bij een 4 persoons huishouden ligt het gemiddelde stroomverbruik in een appartement op ongeveer 2.100 kWh per jaar. Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, ligt dus aan de hoeveelheid stroom die je elk jaar verbruikt, maar ook aan hoeveel geld je hebt om te investeren en hoeveel ruimte je op je dak hebt. Ben je benieuwd hoeveel je kunt besparen met zonnepanelen? Doe dan de check op Zonnepanelenvergelijker.net.