Health

Zo voorkom je een ernstige zonnesteek tijdens tropische temperaturen

zonnesteek-voorkomen-hitte
Een zonnesteek kun je eenvoudig voorkomen met deze goede tips (Foto: Freepik)

Onze zomers in Nederland worden steeds heter. Tegenwoordig hoef je niet meer het vliegtuig naar Ibiza of Kreta te pakken voor wat zonnestraaltjes. In ons eigen kikkerlandje vind je er namelijk genoeg. Het is daarom mega belangrijk om jezelf goed te beschermen tegen de zon en te voorkomen dat je een zonnesteek of zelfs een hitteberoerte krijgt. Weet je eigenlijk hoe je een zonnesteek herkent en hoe je hem kan voorkomen? Womanly zocht het voor je uit. 

Wat is een zonnesteek precies?

Als het zonnetje zich laat zien, wil je die natuurlijk graag verwelkomen. Het is belangrijk om veilig te zonnen en daarbij voor een goede SPF  te kiezen. Dat is nog niet eens zo makkelijk want sommige merken zonnebrand komen hun SPF belofte niet na. Het is goed om dus van tevoren op onderzoek uit te gaan. Goed smeren is echter niet genoeg om te doen tijdens een hete dag. Als het erg warm is , bijvoorbeeld bij een hittegolf, kun je het zonnetje beter vermijden.

Er is namelijk een kans dat je lichaam anders oververhit raakt en dat willen we niet hebben. Volgens de drogisterij Etos kun je een zonnesteek krijgen als je te lang in de zon zit en te weinig drinkt. Wist je dat er voor die laatste een formule bestaat die onthult of je wel genoeg water drinkt? In het ergste geval kan de zonnesteek zelfs omslaan in een hitteberoerte. Hierbij weet je lichaam niet meer hoe hij warmte kwijt kan en wordt het deel in de hersenen dat de lichaamstemperatuur in evenwicht houdt helemaal verstoord. 

zonnesteek-voorkomen-behandelen

Symptomen van een zonnesteek

Je lichaamstemperatuur kan bij een zonnesteek zelfs oplopen tot wel 42 graden. Zoals je zelf al kan bedenken is dat levensgevaarlijk. Vooral voor ouderen, mensen met overgewicht en kinderen is het flink opletten tijdens de warme dagen. Zij lopen namelijk nog meer risico.

Heb je iets te lang in het zonnetje gezeten en merk je dat je misselijk wordt (wellicht moet spugen), hoofdpijn krijgt, bleek of duizelig wordt? Ga dan zo snel mogelijk in de schaduw en neem flink wat goede slokken water of een ander drankje dat je hydrateert.Ben je nog steeds niet oké? Eet of drink dan iets zouts om je zoutgehalte aan te vullen en trek zoveel mogelijk kleding uit. Een paracetamol kan helpen tegen die vervelende hoofdpijn.

Als je bij een zonnesteek niet op tijd afkoelt, kun je zelfs een hitteberoerte oplopen. Dit kun je herkennen door een bleke huid, koorts, hallucinaties, flauwvallen en een snelle/onregelmatige ademhaling of hartslag. Hierbij moet je juist niets eten of drinken en uiteraard wel goed blijven afkoelen. Bel of laat hierbij altijd iemand contact opnemen met 112.

zomer-zonnesteek-hitte

Hoe kun je een zonnesteek voorkomen?

Natuurlijk is genezen altijd beter dan voorkomen. Drink altijd voldoende water en laat die cocktails of wijntjes in de volle zon liever even staan. Hoe lekker ze ook smaken. Alcohol werkt namelijk vochtafdrijvend, waardoor je meer moet plassen en daardoor ook meer vocht verliest. Houd daarnaast je hoofd en nek koel met een leuk hoedje of petje en ga geen flinke wandeltochten maken als het buiten bloedje heet is. Het beste kun je de zon mijden tussen 11.00 en 15.00 uur.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!