zout-in-koffie-smaak-koffietrend
Food & Drinks

Koffie met een snufje zout heeft magisch effect op de smaak

Er bestaat geen beter gevoel dan je dag beginnen met een heerlijk vers gezet kopje koffie. Of je je koffie nou zwart of met (haver)melk drinkt, dat lekker ruikende ‘bakkie pleur’ is altijd een goed begin van de dag. Daarom blijven wij maar al te graag op de hoogte van de laatste koffietrends, zoals dit recept voor koffie met rauw ei. Voor degenen die wel van een experiment houden, presenteren we dit keer een wel heel bizarre koffietrend: zout in je koffie. 

Zout in je koffie voor betere smaak?

Hoewel er de laatste tijd veel over deze koffietrend wordt geschreven, bestaat het gebruik om een snufje zout aan je koffie toe te voegen al heel lang. Zo dronken soldaten in de Tweede Wereldoorlog hun koffie met een beetje zout, omdat hun ontziltingsfilter op het kamp niet goed werkte. Hier merkten ze al snel dat de koffie beter smaakte mét een snufje zout dan zonder. Ook de Zweden kennen een eeuwenoude traditie van het combineren van zoute vlezen en kazen bij hun koffie.

Het fenomeen van een beetje zout bij de koffie komt zelfs zo vaak voor, dat er wetenschappelijk onderzoek is gedaan op de vraag hoe het komt dat koffie met zout beter smaakt. Wat bleek:  natriumchloride (keukenzout) is super effectief in het onderdrukken van een bittere smaak. Een beetje zout in de koffie laat de bittere smaak dus verdwijnen, en in plaats daarvan de zoetheid beter naar voren komen.

koffietrend-zout-in-koffie

Kleine hoeveelheid, groot effect

Dit betekent niet dat je meteen je hele zoutpot in je koffiezetapparaat moet legen. Een heel klein beetje zout is namelijk al genoeg om het verschil te kunnen proeven. Hoe groot dat verschil is, ligt ook aan de persoon die het drinkt. Volgens koffie experts is de ene persoon gevoeliger voor het effect van het zout dan de ander.

Hoeveel zout je bij deze koffietrend precies moet toevoegen, is dus een kwestie van experimenteren. De smaak kan ook verschillen door de manier waarop je het zout met je koffie combineert. Je kunt namelijk al bij de gemalen koffie in je koffiezetapparaat een snufje zout doen, maar je kunt deze ook in je gebrouwen koffie toevoegen. Het zout toevoegen bij je gemalen koffie zou volgens experts het lekkerste smaken.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!