Geld & Carrière

Handig om te weten: zoveel spaargeld is handig om te hebben als buffertje

zoveel-spaargeld-handig-buffertje
Foto: Freepik

Geldzaken zijn vaak lastige en vervelende zaken om over na te denken. Maar toch is het erg handig om je financiën altijd goed op een rijtje te hebben. Zeker als je nooit in de problemen wilt komen en altijd iets achter de hand wilt hebben. Dus stel je voor het is nodig: Hoeveel geld moet je opzij zetten als buffertje wil je een paar maanden vooruit komen? Wij hebben het uitgebreid voor jullie uitgezocht. Dus lees gauw door zodat jij zeker weet financieel altijd goed te zitten.

Hoeveel spaargeld moet je hebben?

Een buffer is niet je spaargeld. Een buffer is echt een apart potje naast je spaar waar je onverwachte dingen mee kan betalen. Bijvoorbeeld wanneer je wasmachine of koelkast het begeeft of wanneer je onverwachts een boete of rekening moet betalen. Het is het handigste om een buffer te hebben waarmee je 3 maanden alle vasten lasten kan betalen, zonder rekening te houden met je inkomsten. Anders zou je altijd achter de feiten aan blijven lopen.

Door een buffer te hebben, heb je vrijwel geen last meer van onzekere gevoelens rondom je financiën. Je weet dat je al je vaste lasten kan blijven betalen en dat je niet snel in de problemen zal raken. Dat geeft een heel fijn gevoel. Een buffer is dus niet bedoelt om leuke dingen mee te doen. Hiervan ga je niet uiteten of op tripjes naar het buitenland. Het is echt alleen puur voor nood bedoelt. Hoe je je eigen buffer berekent en hoe je zeker weet dat je nooit zonder geld zit doe je zo.

zoveel-spaargeld-handig-buffertje

Hoe creëer je een buffer?

Een buffer verschilt natuurlijk enorm per persoon, situatie en het werk dat je doet. Denk bijvoorbeeld aan mensen die een huis huren of een huis hebben gekocht. De een moet nog maandelijks veel geld opzij zetten voor zijn huis terwijl de ander dit niet hoeft. Dus maak een overzicht van je inkomsten en uitgaven en bedenk dan hoeveel je hiernaast nodig hebt om je vaste lasten te kunnen betalen en andere onverwachtste zaken. Zet hiervoor genoeg geld opzij en na een aantal maanden heb jij een goede buffer opgebouwd.