Life & Health

Zwaarste zomerstorm ooit in Nederland: wat zijn de echte gevolgen?

nederland-storm-poly-gevolgen
Dit zijn de gevolgen van de zwaarste storm ooit gemeten in Nederland (afbeelding: Twitter)

Wie vandaag niet onder een steen heeft geleefd, weet dat er een flinke storm door Nederland raast. Deze zomerstorm is volgens NU.nl zelfs de ‘zwaarste zomerstorm ooit gemeten’. Inmiddels zien we al de meest bizarre filmpjes en foto’s voorbijkomen: van vliegende dakpannen tot omgevallen vrachtwagens. Wat zijn de gevolgen van zo’n zware storm voor het dagelijks leven in Nederland? 

Zwaarste storm ooit in Nederland

Een storm met windstoten tot 145 km per uur raast op dit moment door Nederland. Hoewel we best bekend zijn met flinke zomerstormen, is de huidige storm met de naam ‘Poly’ de zwaarste zomerstorm ooit gemeten in Nederland. Er wordt zelfs gesproken van een tornado. De storm heeft op sommige plekken al windkracht 11 en windstoten van maar liefst 145 km per uur bereikt.

De storm is in sommige delen van het land zó sterk, dat er een NL-Alert voor een noodmelding uit is gegaan die mensen adviseert om niet meer naar buiten te gaan. De sterke wind kan voor levensgevaarlijke situaties zorgen. Zo zijn er in Amsterdam en op de wegen al enkele bomen omgevallen. Ook gaan er filmpjes rond van rondvliegende dakpannen.

storm-nederland-nl-alert

Gevaar op de weg en het spoor

Als de eerste windstoten al in ons kikkerlandje komen, gaan we als eerste naar de website van de NS. Daar staan meestal al snel verstoringen op het spoor door omgevallen bomen en ‘blaadjes op het spoor’. De huidige storm zorgt ervoor dat de treinen in ieder geval in Noord-Holland al niet meer rijden. Door takken op het spoor en de sterke wind kan NS bij een storm al snel niet meer volgens de dienstregeling rijden.

Ook op de weg kan een storm voor gevaarlijke situaties zorgen. Zo kunnen met name vrachtwagens of auto’s door de zware windstoten omvallen en hinder veroorzaken voor andere automobilisten. Door de zware regenval kan het wegdek bovendien glad worden, wat leidt tot slipgevaar een een langere remweg. Ook kunnen er bomen op de weg vallen en je auto raken, zoals op onderstaand filmpje te zien is.

Vakantiegangers wijzigen plannen

Gisteren gaf Schiphol al de melding dat het vliegveld door de storm zijn landingsbanen sloot. Door de sterke zijwinden was het te gevaarlijk voor de vliegtuigen om te landen en op te stijgen. Veel vliegtuigmaatschappijen waren genoodzaakt om de vlucht voor reizigers om te boeken. Hierbij zijn honderden vluchten geannuleerd. Let bij een (zomer)storm dus ook altijd goed op de berichten van je vliegtuigmaatschappij.

Ook vakantiegangers in Nederland kunnen hinder van de storm ondervinden. Heb jij je tentje opgezet in Zeeland, bij één van de heerlijke badplaatsen of op de Wadden? Dan is het verstandig om je spullen in te pakken en vandaag een ander onderkomen te zoeken. Met rukwinden van 145 km per uur is de kans dat je tentje blijft staan minimaal. Bovendien kan het gevaarlijk zijn om nu buiten te zijn, zeker omdat campings vaak zijn omgeven door bomen.

Veel mensen niet naar werk of school

Omdat het openbaar vervoer in veel delen van het land niet meer rijdt en er officieel ‘Code Rood’ is uitgegeven in Friesland, Flevoland, Noord-Holland en het IJsselmeergebied, zijn veel scholen en kantoren gesloten. Ook bepaalde beroepen, zoals bouwvakkers en dakdekkers wordt afgeraden om aan het werk te gaan.

Meestal wordt er tijdens een storm veel besteld bij maaltijdbezorgers. De scooters met de pizza’s zijn dan ook de enige die je nog rond ziet rijden als het weer erg slecht is. Met deze huidige extreme storm is het maar de vraag of de maaltijdbezorgers wel gaan rijden. Better be safe than sorry.

 

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!